Hoe wapen ik me tegen een ransomware aanval

 1. Back-up! Back-up! Back-up!
  Met een backup kan een ransomware-infectie niet al uw persoonlijke data voor altijd vernietigen! 
  Herstel werkt het best wanneer er twee back-upkopieën aanwezig zijn: een back-up in een clouddienst opgeslagen (gebruik een dienst te die automatisch back-ups maakt van uw bestanden, bijvoorbeeld altijd bij het afsluiten van de computer) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Koppel deze van de computer af wanneer u klaar bent om te voorkomen dat ook deze back-up wordt besmet. Een backup is ook belangrijk mocht er per ongeluk een belangrijk bestand zijn verwijderd of wanneer de harde schijf het begeeft.
 2. Gebruik goede anti-virussoftware om uw systeem te beschermen tegen ransomware. Goede virusscanners kunnen het gedrag van een programma analyseren. Hiermee kunnen nieuwe virussen in een vroeg stadium worden herkend. Dit wordt ook wel heuristische analyse genoemd. Laat daarom de ‘heuristische functies’ aan staan zodat de software gedrag van ransomware kan herkennen voordat deze officieel gedetecteerd zijn.

  Sprenger Computer Oplossingen levert Eset antivirussoftware. Kwalitatief zeer goede antivirussoftware, die wij voor u op uw computer kunnen installeren.

 3. Zorg ervoor dat alle software op de computer up-to-date is. Wanneer nieuwe versies vrijgegeven worden van uw besturingssysteem of andere software, installeer deze dan direct. Mocht de software aanbieden automatisch updates te installeren, kies hier dan voor.

 4. Vertrouw letterlijk niemand. Iedere account kan gecompromitteerd worden en kwaadaardige links kunnen verstuurd worden vanaf de accounts van vrienden op social media, collega's of een online gaming partner. Open nooit bijlagen in e-mails van iemand die u niet kent. Facturen van een bedrijf waar u geen zaken mee doet? Wees voorzichtig met bijlagen! Cybercriminelen versturen vaak valse e-mailberichten die veel lijken op berichten van bijvoorbeeld een webwinkel, een bank, de politie, een rechtbank, het CJIB of de Belastingdienst met als doel de gebruiker te verleiden om op een kwaadaardige link te klikken zodat de malware in het systeem komt. Dit noemen we phishing.

 5. Zet de optie ‘extensies voor bekende bestandstypen verbergen’ in de mapopties van Windows Verkenner uit. Dit maakt het makkelijker om kwadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet 100% zeker bent van de herkomst van deze bestanden. Ransomwarecriminelen kunnen namelijk verschillende extensies gebruiken om een kwaadaardig bestand te verhullen als een video, afbeelding, of document (zoals bijvoorbeeld hot-chics.avi.exe of doc.scr).

 6. Als je een onbetrouwbaar of onbekend proces tegenkomt op je computer, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet of andere netwerkconnecties (zoals thuisnetwerken via Wi-Fi) Dit voorkomt verspreiding van de infectie.


Het algemene advies is om geen losgeld te betalen. Door geld naar de cybercriminelen over te maken houdt u deze vorm van criminaliteit in stand. Betalen biedt geen garantie op het daadwerkelijk ontsleutelen van uw bestanden!
   


Bron: nomoreransom.org